Yarsha פרויקט

רעידת אדמה בנפאל קרה באפריל 2015 ונגמרה ב 9000 הרוגים ומעל 23000 פצועיים. הרבה מאתרי הסטוריים, מקדשים ובתים של תושבים נהרסו לגמרי. קרוב ל3.5 מיליון תושבים נשארו בלי בית.

הרבה ממשלות כולל מדינת ישראל נתנו תמיכה כספית ומעשית לנפאל כדי לעבור את העסון. יחד עם ממשלות הצתרפו גם גופים פרטיים שהקימו הרבה פרויקטים בלעזור לתושבי הנפאל.

אני הגעתי לנפאל אחרי שנה של עסון באביב 2016 מטעם קבלן קנדי שהיה מבצע את הפרויקט בנייה בכפר יארשה עבור Young Living Foundation.

החברה זאת מבצעת פרויקטים מתרומות של אנשים על עובר כל הכדור הארץ.

הקושי הגדול בלעזור לתושבי הנפאל היה המצב הטופוגראפי של המדינה. קודם כל זה רחוק מהים, מהנמל ימי, שמקשה על יבוא עזרה וחומחרי בנייה, וגם עיניין שרוב הכפרים שנפגעו מהרעידת אדמה מפוזרים רחוק בהרים ללא כבישים ולפעמים ללא חשמל. כך שלהביא חומרי בנייה, כלי חפירה ואנשי מיקצוע למקומות מרוחקים ממש בעיתי.

הבנייה המקומית של האזור הייתה באבן עם חיבור בתערובת אדמה וחמאר. כך בנו באזור הזה לפני אלפי שנה וכך היו ממשיכים לבנות אם לא רעידת אדמה אחרונה.

אי אפשר להגיד שבית אבן לא טוב לאזור הזה. הוא פשוט מצויין. בקיץ הוא שומר על הקור בחורף שומר טוב מאד על החום שנעשה על ידי אח. לבנות בית כזה היה לוקח שנים למשפחה כי כל אבנים במידות נכונות היו לעט לעט נאספות במשך זמן רב ואחר כך עוברו איבוד ידני לבניית הקירות. כל גג גם היה מחופה ברעף של אבן פרוס המסורתי לאזור שגם היה לוקח זמן רב לביצוע. כך שלבנות בית מחדש בזמן קצר היה פשוט בילתי אפשרי… גם לבנות מחדש בית כזה אחרי העסון שהיה קצת חסר אחריות וחוץ מזה ממשלת נפאל הציא חוק חדש שמחייב כל בית חדש קונסטרוקציה בטון שמייצבת מבנה אם יקרה משהו עוד פעם.

ועכישו שאלה, איך לחקלאים פשוטים שיש להם טוסטוס אחד לכל הכפר של 300 איש יכולים להביא מלט וברזל שנמצא במרחק של 200 קילומטרים ומזה איזה 50 קילומטר דרך עפר שאפילו 4 על 4 בקושי עובר?

כשהגענו לכפר שנמצע בהרים זה היה קשה להאכיל איך אנשים גרים שם. 90% אחוז מהכפר פשוט נהרס ואנשים היו גרים בבתי פח זמניים שהצלב האדום הצליח להביא לאזור. אפילו מבנה יחיד ציבורי שהיה בכפר גם היה מפח.

היזם של פרויקט המציא פיתרון מעניין לשיכום הכפר. במקום להביא לבנים ממקומות מרוחקים הוחלט היה להביא מכונה שעושה לבנים דחוסות מתערובת אדמה, חמאר ו5% מלט. החומר מצויין לבנייה היה סביב הכפר (נעשו בדיקות אדמה במוקומות סביב הכפר) נשאר רק להביא מלט, ברזל, ומכונות כבדות כמו מחפרון וכו'

בתפקידי היה לתכנן בית הספר ובית תיפוסי 3 חדרים שאפשר היה לסובב יחסית לכביש ולשנות כניסה. עד היום נבנה בית הספר ומאד בתים על ידי תושבים ומתנדבים שהגיעו מכל רחבי העולם לעזור להם.

אני שמח מאד שיצא לי הזדמנות להשתתף בפרויקט הזה.